Project management of NTIS P1 Cybernetic Systems and Department of Cybernetics | WiKKY

Project

General

Profile

Propagace projektu ve Školním zpravodaji 2009-2010

Článek pro rodiče publikovaný v časopise Základní školy pro zrakově postižené.
Added by Zajíc Zbyněk almost 14 years ago

Článek pro rodiče publikovaný v časopise Základní školy pro zrakově postižené:

Již dlouhou dobu si lámeme hlavu, jakým způsobem motivovat naše žáky k domácí přípravě na vyučování, jakým způsobem jim pomoci.
V této souvislosti jsme velice uvítali možnost spolupráce se Západočeskou univerzitou v Plzni (ZČU) - Katedrou kybernetiky a zapojili se do projektu ARET ( http://aret.zcu.cz )1 Cílem projektu je pomocí speciálního programu, který převádí psaný text do zvukové podoby lépe zpřístupnit žákům obtížnější témata z matematiky a fyziky. Projekt je určen především pro žáky s těžší zrakovou vadou, ale nepochybně bude velkým přínosem i pro žáky s obtížemi v oblasti čtení a pochopení textu při práci s běžnými materiály. ARET je dlouhodobý projekt. Od září probíhala první přípravná fáze. Vědečtí pracovníci ze ZČU vytvářeli s přihlédnutím k našim požadavkům, vycházejícím z potřeb našich žáků a obsahů probírané látky, pilotní verzi speciálního programu. Naším úkolem bylo připravit textové podklady ke zkušebním výukovým materiálům. Následně probíhaly mnohé konzultace ke sladění našich potřeb a možností programu.
V současné době rozpracováváme metodiku konkrétního využití ve výuce, shromažďujeme podklady potřebné k tvorbě budoucích výukových materiálů a již jsme zahájili jejich přepis a zpracovávání v novém programu. Žáci již nyní mohou nahlédnout na adresu http://ucebnice.zcu.cz/ , kde si v následujícím školním roce budou opakovat a procvičovat probíranou látku.
Jsme velice potěšeni vstřícnou spoluprácí odborných pracovníků ze ZČU, kteří podle našich požadavků stále program zdokonalují a pomáhají nám řešit případné technické problémy. Ačkoliv nás v současné době čeká největší díl práce, doufáme v brzké uplatnění programu ve výuce a jeho přínosnost pro přípravu žáků.


Comments