Project management of NTIS P1 Cybernetic Systems and Department of Cybernetics | WiKKY

Project

General

Profile

Realizované klíčové aktivity - prosinec 2009,leden 2010

Klíčová aktivita č01 - Metodické materiály automaticky čtených učebních pomůcek pro zrakově postižené. Klíčová aktivita č02 - Vytváření nových učebních pomůcek pro zrakově postižené žáky
Added by Zajíc Zbyněk about 14 years ago

Klíčová aktivita č01
V rámci klíčové aktivity 01 (metodické materiály automaticky čtených učebních pomůcek pro zrakově postižené) bylo pracovní úsilí zaměřeno vytváření testovací verze systému navrženého v předchozím monitorovacím období. Jelikož je tato monitorovací zpráva mimořádná a popisuje období výrazně kratší, než je standardní délka tří měsíců (navíc do tohoto období spadají vánoční dovolené jednotlivých pracovníků), je i rozsah vykazovaných činností skromnější.
Během tohoto monitorovacího období pokračovaly práce na systému pro vytváření nových učebních pomůcek, jejich správu a čtení. Velká pozornost byla věnována především testování jeho administrativních částí, neboť v následujícím období se již plánuje jeho používání zaškolenými pracovníky.
Dále byl na základě předchozího návrhu vytvořen základní systém pro převod matematických vzorců reprezentovaných v kódu MathML do mluvené podoby. Pro tento systém byla vytvořena jednoduchá základní báze přepisovacích pravidel, které definují způsob čtení jednotlivých elementárních matematických výrazů. Dále byla na základě podkladů dodaných partnerem vytvořená určitá testovací sada matematických vzorců zapsaných v kódu MathML a pomocí nich bylo zahájeno testování celého systému a s tím související doplňování a další úpravy pravidel pro přepis.
V rámci klíčové aktivity 01 pokračoval vývoj systému pro vytváření, editaci, správu a čtení nových učebních pomůcek. Testováním jeho administrativní části se systém připravuje na přechod do zkušebního provozu, kdy již bude využíván vyškolenými pracovníky. Dále byl vytvořen základní systém pro převod matematických vzorců (zapsaných ve formátu MathML) do čtené podoby. K tomuto systému byla vytvořena výchozí sada přepisovacích pravidel a v neposlední řadě byla vytvořena i určitá testovací databáze matematických vzorců pro následující testování a ladění systému.

Klíčová aktivita č02
V rámci klíčové aktivity 02 (Vytváření nových učebních pomůcek pro zrakově postižené žáky) v tomto realizačním období (pouze 1 měsíc, protože se jedná o mimořádnou monitorovací zprávu) se pokračovalo ve shromažďování podkladových materiálů k jednotlivým zpracovávaným tématům a ve vytváření baterií příkladů, kde kromě vlastního výběru konkrétních příkladů byla řešena i vhodnost jejich zařazení pro zpracování vytvářeným programem. Dále byl vytvořen a vývojovým pracovníkům partnerské školy předán prvotní soupis typových vzorců, zápisů, používaných zkratek a symbolů potřebných pro nastavení parametrů tvořeného programu.
V rámci klíčové aktivity 02 byla shromážděna prvotní sada vhodného materiálu k řešeným tématům (Celá čísla, Pythagorova věta, Fyzikální veličiny), se kterým se bude dále pracovat, bude dále rozvíjen a bude vytvářena jeho finální podoba. O vhodnosti výběru, rozsahu materiálů, konkrétně zařazených příkladech a doprovodném textu vysvětlujícím látku probíhaly konzultace mezi odbornými pracovníky pro tvorbu učebních pomůcek i ve spolupráci s partnerem projektu. Dle možností aktuálně probírané látky byla vhodnost vybíraných příkladů a vysvětlujících textů dále ověřována v rámci výuky cílové skupiny.


Comments